KDE 5 Dolphin a Gwenview - potíže s náhledy do adresářů

Problémy s programy či vše s tím související.

KDE 5 Dolphin a Gwenview - potíže s náhledy do adresářů

Příspěvekod Kebab » pon 04. črc 2016 18:49:57

Platí pro KDE 5 a edici Manjaro. Oba programy nekorektně tj. tu a tam nezobrazují náhledy do adresářů. Ač by pokaždé měly. V mém případě adresáře se soubory JPG a původem stažené (plus upravené) z foťáku nebo mobilu.
Tuto funkci, pro mne velmi podstatnou a vůbec podmiňující u mne použití Linuxu místo Windows, nabízí a jak jsem zjistil (k mému pořád nepochopení proč tak málo?) z mnoha různých správců souborů - pouze a jen to KDE a výše zmíněné programy.

Korektně se (zatím?) chová Dolphin pro KDE 4 tj. volat pod KDE 5 program dolphin4, ovšem Gwenview takto pomršen zůstává.
Zatím jsem zjistil, že pravděpodobně "nějaká" nová funkce testuje velikost souborů ... a když je příliš velký tak náhled do adresáře nepřidá. Přitom ale asi jiná funkce (a která velikost netestuje) přidá náhled na týž(!) soubor uvnitř potom již v adresáři. Tudíž asi jeden příklad, že nové věci jsou tady horší (a na vztek) než to před tím a že levá ruka neví co dělá pravá :oops:
Už jsem totiž za poslední 2 až 3 roky strávil, pod různými distribucemi a tam desktopy, hodiny a hodiny bádání (a mnohdy neproduktivního) co s náhledy a aby spolehlivě fungovaly.
Upozorňuji, že možnost nastavení velikosti pro přeskakované soubory v Dolphin nepomůže - nastavení se týká souborů vzdálených. A to bych sem jinak nepsal.

Poznámka: další těžko uvěřitelné je, že pro KDE 5 a Dolphin stále není dostupná možnost náhledu na především textové soubory LibreOffice, což je v roce 2016 nepochopitelné, tuto možnost bylo lze dohledat a doladit pro KDE 4 a tedy pro dolphin4, který ovšem a "na oplátku" má potíže se zobrazením náhledů pro PDF. Zase velmi nemilé a otazník proč :oops:

Dodatečná poznámka dne 30.07. 2016:
Na paralelním desktopu Manjaro LXQT a Manjaro Xfce jsem si ověřil, že zde se náhledy do adresářů (u Dolphin z KDE 5) chovají korektně.
Pokusil jsem se proto srovnat přes Octopi (vyhledání zadáním "thumb") které fce na tvorbu náhledů mně v Manjaro KDE chybí a případně abych je doinstaloval, byl to ffmpegthumbnailer ale bez účinku, no a ty skrze AUR jako audiothumbs plus a la kde-thumbnailer-xxxx nejdou kupodivu doinstalovat páč instalace se hroutí plus příslušná hláška.
Je zde tedy cosi shnilého a hodně mě to štve, zatím jedu drbáním se nohou za krkem přes dnes starý dolphin4. Dál rýpat se v tom protože v pokročilém roce 2016 nemíním. Protože času tolik nemám a abych se hrabal v repozitářích a srovnával. Za radu co s tím však budu vděčný.

Dodatečná poznámka dne 02.08. 2016:
Další laborací zjištěno, že ani ne tak velikost souboru nebo případně dodatečně zjištěné náznaky že příčinou je nastavení kvality JPEG na 100 v digiKam případně showFoto ... ale jak Dolphin tak Gwenview nevytvoří náhledy pro adresář tam, kde jsou "začerstva" a při prakticky defaultním nastavení programem digiKam staženy obrázky (výstup JPG) z fotoaparátu. Program dolphin4 pracuje ale korektně i v tomto případě a náhledy pro adresář vytvoří.
Praktická pomoc: v programu showFoto obrázky uložit do sebe funkcí Uložit jako a před tím případně provést úpravy obrázku.

Dodatečná poznámka dne 04.09. 2016:
Pro zobrazení náhledů na soubory z LibreOffice je již dostupná utitlita k doinstalování
kde-thumbnailer-odf
a nezapomenout ještě po instalaci nastavit v samotném Dolphin.
Kebab
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 09. lis 2015 15:18:58

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 1 návštěvník

cron