Instalace Manjaro

Sem pokládejte dotazy ohledně instalace Manjaro Linux, případné problémy po instalaci a s bootováním.

Instalace Manjaro

Příspěvekod petrk86 » ned 01. bře 2020 18:10:56

Dobrý den
Chci se vykašlat na Win 10 a nainstalovat si Manjaro 19 KDE ale při průvodcem instalací mi při výběru partition jednoduše nenabídne že má instalátor vše smazat a sám si vytvoří oddíly chce to po mě ať si vše nastavím ručně. Ještě chci podotknout že moje PC už je dědeček a nepodporuje UEFI.
petrk86
 
Příspěvky: 1
Registrován: sob 29. úno 2020 18:38:51

Re: Instalace Manjaro

Příspěvekod Kebab » stř 15. dub 2020 9:18:57

Nevím, jak to je pro tebe po 2 týdnech ještě aktuální? Já tady procházím náhodou, koukám totiž zda a kde je možno zrušit svůj osobní účet - dělám totiž probírku toho, kde jsem všude zaregistrován. Takže není to kvůli tomu že bych na Manjaro já zanevřel. Je však pravda že jsem ho před časem zkusil a zase odešel. Takže současný stav instalátoru a na co se ptáš já neznám.

I když já mám PC dnes už také dědečka (a jedu na KDE5) tak třeba ty máš pradědečka a tady výkonově bych dal k tomu KDE potom otazník. Podstatné je jakou máš grafiku tj. aby ona opravdu akcelerovala a tady jsem k svobodným linuxovým ovladačům velmi skeptický. Platí právě pro hardware dědečky (a babičky) a schůdné zde vidím tak akorát mít zvlášť grafickou kartu NVIDIA a použití nesvobodných (nelinuxových) grafických ovladačů. Staré integrované grafiky jsou slabota.
Tím pádem a zvláště pro začátečníka nevidím jako vhodné použití Manjaro, které je rolující distribucí a kde ti reálně hrozí že po jedné z aktualizací se kousne nové jádro právě s nesvobodným ovladačem grafiky a bude u tebe, když nebudeš mít dualboot s dosavadních Windows, konečná. Tedy nastanou velké problémy.
*** Jestli máš opravdu PC (ne notebooka) sežeň si další (i slušný bazarový s velmi malým náběhem) HDD a ten Linux dej tam a W10 si nech na původním HDD tj. na tom starém. Tím budeš mít zajištěné abys a jako začátečník měl stále možnost na PC návrat k použitelnosti PC skrze to W10. No a potom můžeš s Linuxem experimentovat a učit se.
Já s instalátorem u Manjaro nikdy problém neměl, ale to proto že jsem vždy používal (tak jako jindy jinde) instalaci systému do mnou ručně připravených oddílů. Právě proto, že mé dřívější zkušenosti (nehledě na distribuci a použitý instalátor) s "automatickou" instalací nebyly vůbec dobré.
*** Nebo pokud máš na starém HDD s W10 teoreticky volné místo tak si potřebné místo uvolni. Předem a ručně. Potom si ve volném místě vytvoř ručně oddíly pro swap a / a /home a v instalaci Linuxu si je připoj a naformátuj no a také si potom ověř, po instalaci, zda máš nainstalovaný GRUB Customizer (případně doinstaluj): krom umožnění dualboot s W10 ti nabídne při startu systému u např. Manjaro start s předchozím jádrem systému a když to nové jádro (po aktualizaci) se kousne s grafickým ovladačem - psal jsem výše.
Kebab
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 09. lis 2015 15:18:58


Zpět na Instalace a aktualizace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron