nováček v Manjaro

Zde můžete obecně diskutovat o tématech netýkajících se jen Manjaro Linuxu, ale o dění okolo světa PC a vůbec o moderních technologiích (bazar, výměna součástí apod.)

nováček v Manjaro

Příspěvekod zirafak » ned 23. říj 2016 10:52:33

Pěkný den. Rád bych vyzkoušel Manjaro. Tedy co by jste doporučily přečíst, zdroje,kodeky a podobně. Střední zkušenosti mám z Ubuntu a Mageia (Mandriva). Děkuji za případnou odpověď.
zirafak
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 23. říj 2016 10:43:29

Re: nováček v Manjaro

Příspěvekod Kebab » pát 28. říj 2016 0:00:57

No tak to vyzkoušej a potom se teprve ptej, vždyť to je vše hodně moc podobný. Co na tom chceš bádat?
Je třeba vědět že to je rolling (co se týče aktualizací) distribuce. To má své výhody ale také rizika. Snaží se to být pohodlné abys nic moc právě neštudýroval, tj. bylo to intuitivní a tak to má přece být. Já se o kodeky vůbec nestaral a podobně zpohodlněle máš vyřešené a už hned od počátku při instalaci jinde větší až velký problém, tj. pokud máš ambice používat ty uzavřené (rychlejší) ovladače pro grafiku nebo ne.
Já Manjaro zvolil kvůli tomu, že jsem chtěl mít co nejaktuálnější verze uživatelských programů (aplikací) a jsem spokojený. Jenže to samé platí tj. aktuálnost a tedy případná syrovost tedy možná neodladěnost pro samotný desktop a případně systém (to kolem) sám: a může být z ničeho nic průšvih. Takže co se týče desktopu doporučuji zvolit konzervativní desktop Xfce, kde nějaké "experimenty" moc nehrozí ... a není to vina ani tak Manjaro (Arch) ale případnou neodladěností tam už u autorů. A do panelu si dej Whisker menu, to co tam je z instalace se to podobně tváří ale nějak to není ono.
A pokud budeš doinstalovávat další programy, tak zjistil jsem že tady jsou velmi slušně tedy dobře řešené závislosti a to vše kolem. Má to vlastní balíčkovací systém. Tak asi právě také proto. V hraničících případech to však může způsobit problém, protože požadovaná aplikace je dostupná jen přes .deb nebo .rpm balíčky: a může být to i případ programu už i z depozitáře Manjaro nebo AUR a který v novější tj. opravené verzi je již dostupný (obvykle u autorů) ale tady máš (zatím?) smůlu.
Kebab
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 09. lis 2015 15:18:58


Zpět na Obecná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron