LibreOffice v KDE a LXQT: je nefunkční psaní ď ť ň atp.

Problémy s programy či vše s tím související.

LibreOffice v KDE a LXQT: je nefunkční psaní ď ť ň atp.

Příspěvekod Kebab » pát 21. říj 2016 15:08:29

Žel, někde v aktualizacích od verze 16.06.1 došlo pro KDE a LXQT v LibreOffice ale také kontrolně i v Calligra Word ke ztrátě schopnosti psát ď ť ň atp. a asi jedinou cestou je použít (v LibreOffice) fci vložení znaku - pro práci je ale takto nepoužitelné!
V posledním aktuálním desktopu Xfce se jeví LibreOffice jako ale stále v pořádku.
A pod KDE a LXQT je, na rozdíl od LibreOffice a karambol viz výše, v pořádku z repozitářů stažený i OpenOffice, ten má ovšem popisky menu v angličtině a to může být u začínajícího uživatele nebo seniora velký problém: je možné z webu stáhnout "české" balíčky OpenOffice ovšem jako .deb a .rpm a což je ovšem tady v Manjaro (Arch) málo co platné.

Dnes jsem provedl kontrolně čistou (pře)instalaci Manjaro KDE 16.06.1 a tam LibreOffice bylo s ď ť ň funkční, po hromadné aktualizuaci asi 1.3 GB je LibreOffice a Calligra nefunkční a dle popisu viz výše.
Při této aktualizaci a kterou nutno spustit z terminálu (a na rozdíl jak si pamatuji historii pro desktop Xfce) bylo nutno pro pokračování a platí to jak si pamatuji i pro LXQT natvrdo nahradit proti doporučenému, jinak tato aktualizace končí chybou:
smazat xf86-input-aiptek a nově xorg-server
smazat qtchooser a nově qt5-base

Na webu je kolem této tématiky tj. o české diakritice a různých nefunkčnostech docela dost, ale zatím nic co by tady pomohlo. Mně pomohlo.
V tomto případě platí, že nefunkčnost se vztahuje a jak jsem zatím zjistil pro LibreOffice a Calligra, v ostatních aplikacích ď ť ň funguje a také při psaní tohoto příspěvku a také zdůrazňuji v OpenOffice, které však navíc k anglickým popiskům je asi ale v útlumu směr konec ...
Toto vidím jako už dost nepříjemný kotrmelec, který mne začíná nahlodávat že změnit v dohledu distribuci? Zatím jsem drobnosti přecházel a pozitiva převládala.
Kebab
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 09. lis 2015 15:18:58

Re: LibreOffice v KDE a LXQT: je nefunkční psaní ď ť ň atp.

Příspěvekod Kebab » pon 24. říj 2016 17:29:28

Dnes, tj. 24. října 2016, po další větší nové aktualizaci Manjaro KDE došlo mj. k povýšení na KDE Plasma 5.8.2 (z 5.7.x) a aktualizace měla za následek u LibreOffice nejen že trvá nemožnost psaní ď ť ň atp., ale došlo také k dalším vážným omezením funkčnosti programu a ve smyslu vůbec nemožnosti načtení již uložených starších dokumentů nebo jejich uložení při tvorbě nového dokumentu + podezření na pochybné chování samotného správce souborů Dolphin. Na srovnání tak vedle použitý etalon OpenOffice tyto problémy nevykazoval.

Tedy poslední kapka. Trpělivost už přetekla. Předchozí pokusy tedy alchymie s locale se ukázaly jako neúčinné a zjevně je zakopaný pes jinde. Dál proto neřeším a přecházím na přece jen konzervativnější distribuci?
Nikoli na práci ale na hraní a jen dokud mě to bude zvědavě bavit nechávám na PC jako další OS Manjaro Xfce a LXQT.

Poznámka z 25. 10. 2016: stejným neduhem ď ť ň atp. trpí i spin Fedora 25 KDE Beta s Plasma 5.8 a odzkoušel jsem na Calligra Word a dovozeno bude problém i v LibreOffice, v jiných aplikacích v pořádku + zjištěné podivné zamrzání + zdlouhavý shutdown, takový Mint 18 KDE má sice Plasma 5.6 ale tam však pochopitelně nejsou opraveny/upraveny věci na co jsem si zvykl už z 5.7 a tak je to na levačku. Každopádně aktualizaci s povýšením na Plasma 5.8 a v tomto syrovém stavu nedoporučuji. A protože se problém vyskytl i na LXQT tak to bude kdesi v qt knihovnách?

Poznámka z 26.10. 2016: za dané velmi nepříjemné situace jsem skončil tak, že požadované hlavní KDE aplikace (Dolphin, digiKam, showFoto, Gwenview, příp. Kate a Konsole s vysouvacím Yakuake) jedu pod GTK+idním Manjaro Xfce.
Manjaro má pro toto harakiri slušně řešené závislosti a tak jen jsem dle wiki doinstaloval potřebné fce pro zobrazování náhledů. Ty jsou pro mne a v Dolphin velmi důležité. S tím, že asi nenastavím ovládání v Dolphin na pouze 1 klik, jsem se už smířil.
Také jsem a žel zjistil, že po pokusné instalaci jak Fedora 25 KDE Beta a Mint 18 KDE tam použitý Grub udělá nefunkční (dual) boot dalších OS co mám v PC a to cvičné Manjaro Xfce a Manjaro LXQT, hlásilo to pokaždé kernel panic, ale dual boot pro W10 byl v pořádku ... + další zádrhel byl v tom, že obě distribuce působily dlouhé prodlevy při shutdown nebo při restart PC - no a plus další tu a tam zádrhele a výsledkem byla hrůza.
Přeinstalace tj. ta konečná novým posledním Manjaro Xfce je balzám na duši, poslední LibreOffice fresh píše ď ť ň a to cvičné Manjaro LXQT a další cvičné Xfce mohu opět normálka bootovat o W10 nemluvě.
Je to škoda, poslední verze desktopů KDE se mně začaly líbit, ovšem pro opravu minulých chyb KDE (plus plody vývoje věcí nových) je třeba mít poslední verze a které ovšem a jak tady je vidět vygenerují potíže další :evil:
Kebab
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 09. lis 2015 15:18:58

Re: LibreOffice v KDE a LXQT: je nefunkční psaní ď ť ň atp.

Příspěvekod Kebab » stř 09. lis 2016 11:05:09

Včera jsem si stáhl poslední Manjaro KDE ve verzi 16.10 a spustil systém naživo přes USB v jazyce českém:
závada tj. nefunkční psaní ď ť ň atp. v LibreOffice přetrvává!
Také se pořád snažím něco k tomu najít přes google a co s tím. Marno! Asi je na tom vidět, že čeština a k tomu navíc psaní skrze LibreOffice je záležitost zcela a naprosto tady okrajovou záležitostí? Že na to další a další uživatel ještě nepřišel? Je to pro mne jisté zklamání.

Stejně nefunkční dle popisu a připomínám je na QT knihovnách založené poslední a aktualizované LXQT. Ale chyba se nevyskytuje v Xfce (a jako příklad).

Poznámka z 9.11. 2016 v podvečer:
Kdy je ale ď, ť, ň atp. funkční? Pokud se natáhne systém v angličtině, v nataženém se doplní navíc česká klávesnice, a LibreOffice píše po přepnutí klávesnice na českou písmena i s použitím mrtvé klávesy! Tedy píše onen háček nebo čárku nad písmenem.

Poznámka z 18.11. 2016:
Na zkoušku nainstalovaná KDE Plasma 5.8.2 v openSUSE Leap 42.2 problémy se psaním ď, ť, ň atp. v LibreOffice nemá!
Kebab
 
Příspěvky: 33
Registrován: pon 09. lis 2015 15:18:58


Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron